Підготовка ділянки під білоголову капусту
Для отримання хорошого результату важливе значення має продуманий вибір та рання і ретельна підготовка ділянки під білоголову капусту. Насамперед слід враховувати особливості цієї культури. А саме: високі вимоги до світла, вологи та родючості ґрунту.
Під білоголову капусту відводять добре освітлені ділянки. За відсутності поливу бажано вирощувати капусту на понижених місцях. Однак такі ділянки не повинні затоплюватися при сильних опадах. В іншому випадку, бажано організувати водовідведення та дренаж.
Попередниками білоголової капусти можуть бути всі культури, окрім власне капусти різних видів, редиски, редьки, дайкону, листової гірчиці. З сидератів перед вирощуванням капусти краще не висаджувати олійну редьку, ріпак, суріпицю і білу гірчицю.
Підготовка ділянки під білоголову капусту розпочинається ще з осені. Після збирання врожаю попередньої культури, ґрунт на ділянці глибоко орють або перекопують. Одночасно вносять добрива. Сильно кислі ґрунти вапнують. Вапно бажано вносити під попередник капусти. Але це можна зробити і восени. До настання морозів проводять 2-3 розпушування, знищуючи при цьому проростки бур’янів.
Весною ділянку під капусту починають готувати максимально рано. Як тільки можна вийти у поле, верхній шар ґрунту боронують на невелику глибину. Цей прийом дозволить зберегти зимові запаси вологи у ґрунті, створити несприятливі умови для проростання бур’янів. Одночасно вносять весняну частину добрив.
Ділянку, призначену для висадки розсади ранньої капусти, боронують щонайменше один раз. А до висаджування розсади пізніх сортів, яка планується на кінець травня – початок червня, можна провести ще кілька боронувань. Це дозволить значно знизити кількість бур’янів на ділянці.
При значній засміченості ділянки багаторічними бур’янами, перед висадкою розсади або висівом насіння капусти, проводять обприскування гербіцидами суцільної дії – Раундап , Ураган , Гліфос . Ці препарати застосовують по бур’янах, що вегетують. Через 7 днів після такої обробки можна сміливо висаджувати капусту.