Особливості та вирощування шпинату

Шпинат – дуже холодостійка і скоростигла культура.  Вирощування шпинату дозволяє отримати надранній урожай вітамінної зелені.  Причому, саме на початку весни. Тобто в період, коли організм ослаблений і відчуває найбільшу потребу в мікроелементах і вітамінах. Шпинат дає продукцію навіть раніше, ніж такі скоростиглі культури, як редиска, салат, щавель. Шпинат дуже популярний за кордоном.  Однак в Україні він незаслужено обійдений увагою городників.  Але останнім часом, у зв’язку з тенденцією переходу до здорового і збалансованого харчування, інтерес до цієї культури зріс і у нас.

Харчова цінність і використання шпинату

Ця культура цінується  не за смакові якості.  Листя шпинату прісне і несмачне.  Однак за вмістом корисних речовин шпинат посідає лідируючі позиції серед овочів.  Він є джерелом практично всіх відомих вітамінів, багатий солями калію, кальцію, магнію, цинку, білками і вуглеводами.  За вмістом заліза шпинат перевершує всі овочеві культури. Це робить його найціннішим продуктом при дієтичному і лікувальному харчуванні.

Шпинат
Шпинат

Широко відомі лікувальні властивості шпинату. Як допоміжний засіб, його використовують при лікуванні анемії, цукрового діабету, хвороби ясен, розладах травлення.  Вважається, що шпинат очищає організм людини, виводячи з нього шлаки.

У їжу вживають термічно оброблене листя – варене, тушковане, запечене. Його використовують як компонент будь-яких страв. Наприклад, для приготування вітамінних супів, соусів, гарнірів, як начинку або компонент начинки пирогів, для яскравого оформлення страв.  У сирому вигляді шпинат практично не вживають – хіба що додають невелику кількість подрібненого листя в салати.

Варто відзначити, що листя шпинату не зберігають, а використовують максимально швидко.  При тривалому зберіганні, навіть в холодильнику в зелені утворюються шкідливі для людини сполуки – нітрити.  Тому про запас шпинат краще консервувати або заморожувати – корисні властивості шпинату при цьому зберігаються, а нітрити не утворюються.  А для забезпечення регулярних поставок свіжої зелені до столу шпинат сіють в невеликих кількостях всю весну і літо, раз в 2-3 тижні.

Вирощування шпинату

Шпинат – дуже холодостійка і скоростигла культура.  Насіння проростає вже при + 2°С.  Сходи з’являються через 5-7 днів і витримують невеликі заморозки. Ця особливість дає змогу сіяти шпинат якомога раніше.

Насіння шпинату
Насіння шпинату

Грядку під шпинат готують заздалегідь, бажано ще з осені.  За тиждень до висіву грядку можна накрити плівкою – це дозволить землі краще прогрітися.  Шпинат висівають на глибину 1,5-2 см, за схемою 20-25 см між рядками, 5-10 см між рослинами в ряду.  До масового збору врожаю шпинат придатний вже через 20-30 днів після посіву. Тому доцільно висівати шпинат в якості попередника для теплолюбних або ущільнювача для культур з тривалим вегетаційним періодом.

Для отримання надраннього врожаю можна використовувати розсадний метод вирощування шпинату.  Насіння на розсаду висівають за 2-3 тижні до запланованої висадки.  У відкритий ґрунт розсаду висаджують в середині квітня, під плівку – на 10 -14 днів раніше.

Розсада шпинату
Розсада шпинату

Взагалі, вирощування шпинату не дуже складне. Догляд полягає у своєчасній прополці і поливах при необхідності.  Додаткового внесення добрив шпинат, як правило, не вимагає.  Навпаки, при надмірному внесенні добрив, листя шпинату стає шкідливим (накопичує нітрити). Вегетаційний період триває недовго. Через 3 тижні після сходів вже можна збирати врожай.

Вирощування шпинату
Вирощування шпинату

Збирають як окремі листки, так і рослини повністю. Роблять це у фазі розетки. Рослини, що пішли у стрілку – в їжу непридатні. Старе листя вибраковують, а молоде – використовують для приготування їжі або заморозки.