Капуста червоноголова

Червоноголова капуста – різновид капусти білоголової. Червоний, червоно-фіолетовий, пурпуровий чи фіолетовий колір її листя обумовлений наявністю пігменту – антоціану. Причому забарвлена ​​лише шкірка листка (іноді – судини великих жилок), а його внутрішній шар залишається білим. Методи вирощування та використання червонокачанної та білоголової капуст практично ідентичні. Проте існують і деякі відмінності.

Капуста червоноголова
Капуста червоноголова

Цінність та використання червоноголової капусти

Червоноголова капуста вирощується городниками значно рідше, ніж білоголова. Це зумовлено не надто широкими можливостями використання капусти в кулінарії: при термічній обробці, особливо в лужному середовищі, антоціан змінює колір на синій або чорний. Це робить страви непривабливими. Крім цього, червону капусту не квасять. В основному, червоноголову капусту використовують у свіжому вигляді або маринують.

Червоноголову капусту широко використовують для приготування салатів
Червоноголову капусту широко використовують для приготування салатів

Однак усі недоліки компенсуються харчовою цінністю червоноголової капусти. У порівнянні з білоголовою, вона містить більше сухих речовин — 8-12%, у тому числі: до 6% цукрів, до 2% білка. Крім цього, червоноголова капуста багата на вітаміни групи В, Е, Н, аскорбінову кислоту. Вміст каротину (провітаміну А) – у 4 рази вищий, ніж у білоголовій капусті. Червона капуста – цінне джерело мінеральних елементів – калію, кальцію, магнію, фосфору, натрію, селену та цинку. Антоціан, що міститься у листі – сильний антиоксидант. Крім цього, антоціани мають бактерицидну дію, сприяють підвищенню імунітету, зміцнюють стінки капілярів. У медицині антоціани використовуються в офтальмології – вони зменшують ламкість судин сітківки ока, нормалізують очний тиск.

Червоноголова капуста надає оригінального вигляду салатам та іншим стравам на столі. Вона має більш виражений смак, ніж білоголова. Важливо й те, що незвичайне червоне листя капусти дуже подобається дітям. Червоноголова капуста більш морозостійка – легко переносить значні зниження температури і не пошкоджується приморозками, якщо городник з якихось причин не встиг її зібрати з городу. Вона добре зберігається і менше уражується хворобами.

Капуста червоноголова. Особливості вирощування

Червоноголова капуста представлена ​​в основному середніми та пізніми сортами. Ранні зустрічаються рідко та не користуються великою популярністю. Підготовка ділянки та вирощування червоноголової капусти ідентичні агротехніці капусти білоголової відповідної групи стиглості.

Вирощування червоноголової капусти
Вирощування червоноголової капусти

З осені на обрану ділянку вносять добрива з розрахунку 60-80 кг перегною або гною, а також мінеральні фосфорні та калійні добрива в дозі P90K150 на 10 м2. Внесення мінеральних добрив можна здійснювати поетапно: восени використовувати 50-75% річної норми, а частину, що залишилася – внести навесні, при висадці розсади і для підживлення. Азотні мінеральні добрива (N100 на 10 м2) використовують у кілька підходів – навесні, перед висадкою розсади, а також при висадці розсади та для підживлення протягом перших 2/3 періоду вегетації.

Після внесення добрив ділянку глибоко перекопують. До настання морозів ріллю кілька разів рихлять, знищуючи бур’яни, що проростають. Навесні вносять азотні мінеральні добрива і також розпушують.

Червоноголову капусту вирощують розсадним способом або безпосередньо з насіння. І в тому, і в іншому випадку, висів проводять наприкінці квітня – на початку травня. На розсаду насіння висівають у відкритий ґрунт або плівкові укриття. Проти хрестоцвітої блішки сходи захищають золою, укривають їх агроволокном, плівкою або застосовують пестициди. На постійне місце розсаду капусти висаджують наприкінці травня – на початку червня у віці 30 – 40 днів.

При безрозсадному способі насіння висівають по 1-3 шт. у заздалегідь підготовлені лунки. Лунки розташовують на відстані, визначеній згідно з обраною схемою вирощування. Недоліком цього способу є підвищена витрата насіння. Натомість відсутня затримка у рості, неминуча при розсадному способі вирощування.

Схема вирощування капусти червоноголової 60х50 або 70х35 см. Сорти з великою головкою висаджують рідше – 60х60 або 70х70 см. Догляд за червоноголовою капустою полягає в прополках, поливах, підживленнях та боротьбі зі шкідниками та хворобами. Більш детально про догляд можна почитати у статті, присвяченій вирощуванню середніх та пізніх сортів білоголової капусти. Ранні сорти вирощують так само, як і ранні білоголові. За високого рівня агротехніки, достатнього удобрення ділянки, регулярного використання поливів, урожайність червоноголової капусти досягає 8-10 кг/м 2 .

Збирають червоноголову капусту однієї з останніх культур, наприкінці жовтня – початку листопада. Вона морозостійка і навіть сильні заморозки не завдають великої шкоди. Пізнє збирання є запорукою тривалого успішного зберігання головок. Однак піддавати рослини тривалому впливу негативних температур все ж таки не варто. Зібрані головки очищають від пошкодженого хворобами та заморозками покривного листя та закладають у сховища. При дотриманні оптимального температурного та повітряного режимів, червоноголова капуста зберігається протягом 6 місяців.