Використання томату в кулінарії
Висока харчова цінність та чудові смакові якості плодів пояснюють широке використання томату багатьма кухнями світу.
Томат або помідор – рослина родини Пасльонові, родом із теплих та вологих районів Центральної та Південної Америки. У Європу потрапив 500 років тому, проте довго вважався виключно декоративною отруйною рослиною. Використання томату в їжу стали практикувати лише у XVIII столітті. З того часу томат став незамінним компонентом практично всіх кухонь світу. Це не дивно: крім чудових смакових якостей, томат має високу харчову цінність. Плоди томату містять глюкозу, фруктозу, білки, пектини, фолієву та аскорбінову кислоти, вітаміни: А, В1 , В2 , В3 , В5 , каротиноїди, органічні кислоти, солі мікроелементів – калію, кальцію, натрію, магнію, цинку, фосфору та сірки.
Відзначимо дуже широке використання томату у кулінарії. Плоди вживають у їжу як у свіжому, так і у переробленому вигляді. З них готують салати, приправи, соуси, сік, концентровану пасту. Їх використовують у найрізноманітніших стравах: від супів до коктейлів. Томати заготовляють про запас, на зиму – їх консервують, солять, квасять. Також плоди можна заморожувати та зберігати у такому вигляді тривалий час.
Завдяки високому вмісту вітамінів та мінералів, а також холіну – речовини, що сприяє виведенню з організму холестерину – томати застосовують у дієтичному та лікувальному харчуванні. Вони сприяють підвищенню рівня гемоглобіну в крові, збільшують імунітет, сприятливо впливають на печінку, підвищують тонус організму загалом.