Біологічні особливості редиски
Редиску і вважають невибагливою культурою. Але навіть вона потребує від городника певних знань і досвіду. Щоб не допустити прикрих помилок при вирощуванні, необхідно знати біологічні особливості редиски.
Редиска – рослина довгого світлового дня. Це означає, що влітку, коли день значно триваліший за ніч, редис швидко переходить до фази цвітіння. При цьому не коренеплід часто не формується. Затримка з висівом – найбільш поширена помилка при вирощуванні цієї культури. Прийнятна тривалість світлового дня для редиски коливається в межах 11-14 годин.
Редис – холодостійка культура. Насіння проростає вже при +5°С. При цьому сходи з’являються лише через 2 тижні. При температурі 14-18°С і вище – період від посіву до появи перших сходів становить 5-7 днів. Оптимальна температура для формування врожаю редиски становить 18-22 градуси. Спекотна погода пригнічує рослини редиски. Відповідно знижується якість коренеплодів – в них утворюються порожнечі, м’якуш стає ватяним, а оболонка дерев’яніє.
Хороші врожаю редиски отримують на пухких проникних супіщаних або суглинкових ґрунтах, багатих органікою і легкодоступними мінеральними речовинами. Під редис краще вносити мінеральні добрива і перегній. Свіжий гній вносять під попередник.
По відношенню до вмісту вологи редиска належить до вибагливих культур. Ще одна біологічна особливість редиски – потреба у рівномірному у часі зволоження ґрунту. Різкі коливання вмісту вологи призводять до розтріскування коренеплодів.
При недостатньому освітленні посіви витягуються і вилягають. Також спостерігається затримка в розвитку рослин, коренеплоди не формуються.
До втрати якості врожаю призводять також високі температури і нестача вологи в ґрунті. В цьому випадку коренеплід виходить порожнистим і здерев’янілим. Рослини рано переходять до генеративної фази, тобто стрілкуються.
Найкращі умови вирощування редиски спостерігаються навесні і в кінці літа. В цей період світловий день не такий тривалий, температура помірна, а вологість ґрунту оптимальна. В середині літа редис, як правило, не вирощують, а використовують площі ділянки під інші овочеві культури.
Дещо розсунути календарні рамки вирощування редиски дозволяють спеціальні сорти і гібриди. Для отримання надраннього врожаю в парниках і теплицях використовують адаптовані для закритого ґрунту тіньовитривалі сорти. Вони придатні і для осіннього вирощування. У спекотний період можна висівати сорти, що стійкі до стрілкування.
Біологічні особливості редиски враховують при виборі ділянки для її вирощування. Такий зважений підхід дозволяє не тільки отримати гарний результат, але і ефективно використовувати землю і ресурси