Збирання врожаю і зберігання часнику
Зберігання часнику ярих сортів може тривати до весни наступного року. Озимі сорти зберігаються дещо гірше, тому їх споживають в першу чергу. На лежкість цибулин впливають цілий ряд факторів. Це і умови зберігання, відсутність механічних пошкоджень, уражень хворобами та шкідниками. Не менш важливим фактором, що гарантуватиме гарний результат, є збирання часнику у оптимальні терміни і за сприятливих погодних умов.
Збирання врожаю часнику
Дозрівання часнику зазвичай припадає на кінець червня – початок липня (озимі сорти), початок-середину липня (ярі сорти). Сигналом до збирання озимого часнику служить значне пожовтіння листя і його підсихання в нижній частині рослини. У стрілкуючих сортів розтріскується оболонка суцвіть, можуть обсипатися повітряні цибулинки. Ярий часник збирають на початку вилягання рослин. Зі збиранням врожаю не варто зволікати. Якщо часник перетримати на грядці, то зовнішні луски цибулин зітліють. При цьому самі цибулини розваляться на окремі зубки. Це призведе до недобору врожаю. Крім цього, такий часник не буде зберігатися.
Збирають часник в суху погоду. Рослини спершу підкопують, а вже потім вибирають з ґрунту. Землю, що залишилася на коренях, обтрушують, а рослини разом з бадиллям укладають в захищеному від сонця і дощу місці для просушування.
Сушать часник 2-4 тижні, періодично перевертаючи. Після повного висихання бадилля, ножицями чи секатором зрізають коріння на відстані в кілька сантиметрів від цибулини. Квітконос відсікають на висоті 20-25 см. Потім часник в’яжуть в пучки по 15-20 шт. і закладають на зберігання.
Іноді часник заплітають у коси. Роблять це, коли бадилля ще прив’яле. Пересохле листя ламке і погано заплітається.
Якщо часнику багато, стрілку зрізають на відстані 3-5 см, цибулини складають у спеціальні сітчасті мішки або ґратчасті ящики.
Урожайність озимого часнику становить в середньому 0,7-1,1 кг / м 2 , ярого – 0,5-0,8 кг / м 2 .
Зберігання часнику
Зберігання часнику здійснюють двома способами: холодним (при температурі 0 … + 5 0 С) і теплим (при кімнатній температурі). Оптимально зберігати часник на холоді – на горищах, неопалюваних верандах, в сухих підвалах, засклених балконах. Невелику кількість цибулин можна зберігати в холодильнику. В умовах міських квартир часник частіше зберігають теплим способом, хоча при цьому зубки можуть в’янути і підсихати.
Важливим моментом при зберіганні часнику є забезпечення циркуляції повітря. Погана вентиляція, особливо в умовах підвищеної вологості, призводить до пошкодження врожаю гнилями, передчасного проростання зубків часнику. Щоб своєчасно запобігти розповсюдженню хвороб, цибулини регулярно перебирають, відбраковуючи пророслі, зів’ялі або загнили.