Обрізування плодоносних дерев черешні
Обрізування плодоносних дерев черешні починають після формування крони, тобто приблизно на 5-6 рік. Його здійснюють з метою запобігання надмірному загущенню крони. При цьому видаляють пошкоджені, усохлі та хворі гілки. Також укорочують надмірно довгі пагони.
Обрізування черешні краще проводити ранньою весною, під час набухання бруньок. У цей період крона дерева добре проглядається. Крім того, можна без зусиль визначити засохлі та підмерзлі гілки. Ще один плюс – рани від обрізки навесні заростають швидше і зазвичай не становлять небезпеки для дерева.
Коригувальне обрізування можна проводити і влітку. В цей час видаляють гілки, що були пропущені навесні, зламані при зборі врожаю. Також виламують зайві зелені пагони, що ростуть у неправильному напрямку, наприклад, всередину крони.
Восени дерева не обрізують. Отримані восени рани довго не заростають і погано підсихають. Холодна і вогка осіння погода сприяє проникненню та розвитку інфекції.
При обрізуванні необхідно намагатися дотримуватися принципу підпорядкування. Полягає він у тому, що пагони не повинні перевищувати по силі росту ту гілку, від якої вони відростають. Тобто, найдовша і найсильніша гілка – центральний провідник (за його наявності). Далі йдуть скелетні гілки першого ярусу. Трохи коротші і тонші – гілки другого ярусу. На скелетних гілках довшими залишають гілки другого порядку, розташовані ближче до центрального провідника. Чим вище порядок гілок і що далі вони від основи – тим вони мають бути коротшими. Принцип підпорядкування дозволяє отримати міцну, зручну для догляду та збирання врожаю крону, що добре освітлюється сонцем та гарно провітрюється.
Обрізування плодоносних дерев черешні починається з уважного огляду дерева. Насамперед, вирізають засохлі та хворі гілки. Видаляють гілки, що ростуть усередину крони. Якщо гілки труться одна об одну, вирізають одну з них. Потім, керуючись принципом підпорядкування, вкорочують гілки, відповідно до їх порядку та розташування. Також вкорочують або видаляють пагони, що залізли у простір сусідніх гілок. Наприкінці знову оглядають дерево з різних боків та видаляють (укорочують) пропущені пагони, а також ті, що були необережно зламані при роботі біля дерева. Зрізи великого діаметру обробляють садовим варом, або спеціальними садовими фарбами та замазками.
Обрізані гілки подрібнюють у спеціальному пристрої. Отриманою тріскою посипають доріжки, мульчують пристовбурні кола або закладають у компост. За відсутності подрібнювача гілки можна порубати на шматки довжиною 30-50 см. Потім висушити їх і використовувати для розпалювання печей, камінів, барбекю.
При уповільненні або припиненні зростання пагонів проводять омолоджувальне обрізування черешні.