Оптимальні значення кислотності ґрунту для овочевих
Більшість овочів добре ростуть на нейтральних і близьких до них ґрунтах. При цьому рослини задовільно витримують коливання pH у досить великому діапазоні (від 4,5 до +7,5). Проте максимальна продуктивність досягається при кислотності ґрунту, що є найбільш відповідною для кожної культури. Оптимальні значення кислотності ґрунту для основних овочевих наведено в таблиці.
Культура | pH min | pH max |
Баклажан | 5,5 | 6,0 |
Горох | 5,8 | 7,0 |
Диня | 6,0 | 6,8 |
Кабачок | 6,0 | 6,8 |
Капуста білоголова | 6,0 | 6,8 |
Капуста пекінська | 6,0 | 7,5 |
Картопля | 4,5 | 6,5 |
Крес-салат | 6,0 | 7,0 |
Кукурудза | 5,8 | 6,8 |
Цибуля ріпчаста | 5,5 | 6,5 |
Цибуля-порей | 6,0 | 8,0 |
Морква | 6,0 | 6,8 |
Огірок | 6,0 | 6,8 |
Перець | 5,5 | 6,0 |
Петрушка | 5,0 | 7,0 |
Редиска | 6,0 | 6,8 |
Салат | 6,0 | 6,5 |
Буряк | 6,0 | 6,8 |
Томат | 6,0 | 6,5 |
Гарбуз | 6,0 | 6,8 |
Квасоля | 6,0 | 7,5 |
Часник | 5,5 | 7,5 |
З оптимальним значенням pH для деяких плодових і ягідних культур можна ознайомитися у відповідній статті.