Оптимальні значення кислотності ґрунту для овочевих

Більшість овочів добре ростуть на нейтральних і близьких до них ґрунтах.  При цьому рослини задовільно витримують коливання pH у досить великому діапазоні (від 4,5 до +7,5). Проте максимальна продуктивність досягається при кислотності ґрунту, що є найбільш відповідною для кожної культури. Оптимальні значення кислотності ґрунту для основних овочевих наведено в таблиці.

Культура pH min pH max
Баклажан 5,5 6,0
Горох 5,8 7,0
Диня 6,0 6,8
Кабачок 6,0 6,8
Капуста білоголова 6,0 6,8
Капуста пекінська 6,0 7,5
Картопля 4,5 6,5
Крес-салат 6,0 7,0
Кукурудза 5,8 6,8
Цибуля ріпчаста 5,5 6,5
Цибуля-порей 6,0 8,0
Морква 6,0 6,8
Огірок 6,0 6,8
Перець 5,5 6,0
Петрушка 5,0 7,0
Редиска 6,0 6,8
Салат 6,0 6,5
Буряк 6,0 6,8
Томат 6,0 6,5
Гарбуз 6,0 6,8
Квасоля 6,0 7,5
Часник 5,5 7,5

З оптимальним значенням pH для деяких плодових і ягідних культур можна ознайомитися у відповідній статті.