Неінфекційні хвороби малини
Неінфекційні хвороби малини – це відхилення рослин від норми, що мають фізіологічну природу і не викликані збудниками хвороб та шкідниками.
При вирощуванні малини, навіть досвідчені садівники стикаються з рядом проблемних питань:
- чому весною у пагонів малини засихають верхівки?
- чому жовтіє листя на малині?
- чому у малини дрібнішає ягода?
Часто ці прояви мають не інфекційну, а фізіологічну природу. Тобто є реакцією рослин на негативні зовнішні чинники: перезволоження, нестачу елементів живлення, екстремальний температурний режим, недостатнє або надмірне освітлення.
Підмерзання верхівок пагонів малини
Кожного року верхня частина малинових пагонів не переживає зиму. Спостерігається це на всіх сортах малини, включно з ремонтантними (при неправильному вирощуванні останніх). Підмерзання верхівок пагонів малини – поширене явище і має просте пояснення. Малина не припиняє ріст до самих морозів. Відповідно, деревина та кора верхівок не встигає дозріти і замерзає. Кожної весни доводиться обрізати підмерзлу частину секатором. Робити це краще під час розпускання бруньок, коли добре видно, яка частина пагона не пережила зиму. Зріз роблять над найбільш сильною верхньою брунькою.

Якщо підмерзає більше 20% довжини пагону – це сигнал про неправильний вибір сорту або порушення технології вирощування малини.
Вкотре зазначимо, що перевагу слід віддавати районованим у вашому регіоні сортам.
Для зменшення росту і кращого визрівання деревини з серпня припиняють підживлення азотними добривами та органікою. А з вересня слід обмежити і поливи.
Ремонтантну малину після плодоношення повністю зрізають на рівні поверхні ґрунту. Така технологія не тільки убезпечує кущі від підмерзання, але дозволяє збільшити якість ягід, позбутися багатьох хвороб та шкідників при зменшенні використання пестицидів.
Чому на малині жовтіє листя?
Листя на малині жовтіє з багатьох причин. Одні з них цілком природні: старіння пагонів, осіннє припинення вегетації. Часто до пожовтіння листя призводять шкідники та хвороби. Їх ми вивчали раніше. А в даній статті розглянемо причини неінфекційного пожовтіння листя, та способи боротьби з цим явищем.
Пожовтіння листя на дворічних пагонах малини
Пожовтіння листя та поступове його відмирання на дворічних пагонах малини пов’язане з особливостями культури. Життєвий цикл пагонів складає лише два роки. До того ж значна частина поживних речовин витрачається на формування урожаю. Це призводить до їх дефіциту в інших органах – листках, стеблах. Нерідко пагони засихають передчасно разом з частиною ягід, що не дозріли. В результаті суттєво знижується урожайність. Підвищити продуктивність плантації та продовжити період плодоношення можна за допомогою регулярних підживлень та поливів. Також має сенс обмежити кількість зав’язі. Для цього відщипують декілька останніх бутонів на кожній боковій гілочці. Це дозволить спрямувати поживні речовини на формування великих та якісних ягід, які встигнуть дозріти до загибелі пагона.

Пожовтіння листя малини внаслідок перезволоження та низьких температур
Перезволоження, підтоплення або близкий рівень залягання ґрунтових вод теж викликають у малини пожовтіння листя. І не тільки – тривале перезволоження може викликати пошкодження і загибель кущів. Щоб запобігти такому явищу слід ретельно обирати ділянку для малинової плантації.
Сильне весняне похолодання на початку вегетації теж може призвести до того, що на малині жовтіє листя. Таке явище тимчасове і не несе загрози. Після потепління, коли відновиться нормальне протікання фізіологічних процесів у рослин – листя відновить свій природнй колір.
Хлороз, викликаний дефіцитом елементів живлення
Нестача елементів живлення – найбільш поширена причина зміни кольору листя не тільки малини, але і інших культур. Як наслідок – втрата врожаю та зниження зимостійкості пагонів. Пожовтіння (хлороз) може виникати внаслідок дефіциту азоту. В такому випадку жилки залишаються зеленими. До сильного пожовтіння, а в крайньому випадку – майже повного знебарвлення листа – призводить нестача заліза і міді, що часто спостерігається на карбонатних грунтах з високим pH. При дефіциті фосфору, калію, магнію, сірки теж відмічається слабке пожовтіння яке супроводжується некрозами (відмиранням) кінчиків або країв листової пластинки. Щоб запобігти дефіциту елементів живлення рослин, застосовують регулярне збалансоване підживлення рослин. А при виявленні симптомів – проводять негайне позакореневе підживлення рослин розчином макро- і мікроелементів.

Дрібні розсипчасті ягоди на малині
Ягоди на малині дрібнішають внаслідок неправильного вибору сорту, порушення умов, або технології вирощування. Посуха, надмірне затінення, загущення посадок, погане живлення рослин – все це викликає дрібнішання ягід, їх розпадання на окремі кістянки (розсипуху), та передчасне обсипання. Крім цього, ягоди стають дрібними через виродження малини. Подовжити продуктивний період можна за допомогою омолодження малинової плантації.
Варто пам’ятати, що розсипуха може бути симптомом невиліковних вірусних хвороб малини. Про всяк випадок, такі кущі слід викопати і знищити.
Чому біліють ягоди малини?
Під час дозрівання урожаю, садівники іноді помічають, що ягоди малини біліють з одного боку. Таке явище має назву хвороба білих кістянок. Але по суті, ніякою не хворобою не являється. На яскравому літньому сонці під дією ультрафіолету окремі кістянки, з яких складається плід малини, отримують опіки. Подібні до тих, що отримує людина, яка забагато пробула на сонці. І якщо шкіра людини червоніє, то кістянки – навпаки, втрачають червоний (або жовтий чи чорний) колір і обезбарвлюються, біліють. У разі значного пошкодження ягід хворобою білих кістянок, варто передбачити можливість монтування затіняючої сітки над рядами малини. Або організувати дощування малини під час денної спеки. Вода охолодить ягоди та розсіє сонячні промені. Але застосовувати дощування слід обережно – цей захід може сприяти поширенню з краплями води інфекційних грибкових хвороб.

Висновки. Неінфекційні хвороби малини у більшості випадків сигналізують про порушення умов та технології вирощування цієї культури. Відповідно, якщо своєчасно відреагувати та виправити допущені помилки – плантація швидко відновиться і віддячить гарним урожаєм ароматних ягід.