Оптимальні умови зберігання фруктів та ягід

У промисловому садівництві врожай після збирання переміщують у спеціальні споруди ­— сховища. В них підтримуються оптимальні умови зберігання фруктів і ягід: температура, вологість, а іноді газовий склад повітря. Це дозволяє продукції максимально довго зберігатись у свіжому вигляді.

Любителям подібна опція важкодоступна, та й не зовсім рентабельна. Тому частка врожаю (особливо, якщо він був рясним) неминуче пропаде. Однак можна спробувати зберегти частину продукції. Ключовими для успішного зберігання плодів та ягід є низькі температури та відносно висока вологість. Такі умови досягаються в холодильнику, де можна зберігати невелику кількість ягід і фруктів, що швидко псуються. Істотним недоліком цього способу є надто малий обсяг холодильного відділення. У теплу пору року плоди можна помістити у холодний льох. Взимку ж, якщо дозволяють температури, то зберігати пізні сорти яблук та груш досить тривалий час можна на верандах та горищах. Ці плоди не бояться слабкого морозу. Навіть навпаки, невеликі негативні температури сприяють тривалішому зберіганню. Звичайно, при більш сильних холодах, продукцію доведеться занести в будинок чи погреб.

Оптимальні умови зберігання фруктів і ягід
Зберігання фруктів та ягід на веранді

Оптимальні умови та терміни зберігання фруктів і ягід наведено в таблиці нижче


Найменування

Температура, ºС

Відносна вологість повітря, %

Термін зберігання

Яблука зимові

-2 … 0

85-90

4-7 місяців

Груші зимові

-2 … 0

80-90

4-5 місяців

Сливи

0 … 1

85-90

0,5-2 місяці

Вишні

-0,5

90-95

0,5-1 місяць

Черешні

-0,5

90-95

10 днів

Абрикоси

-0,5

85-90

1 місяць

Персики

-1 … 1

85-90

2 місяці

Виноград

-1 … 0

90-95

4-5 місяців

Суниця

0,5

85-90

5 днів

Смородина чорна

-2 … 0

85-90

2-4 тижні