Вибір сорту черешні для власного саду
Стаття покликана допомогти зробити правильний вибір сорту черешні для своєї ділянки серед представленого у продажу асортименту.
Черешня – це високоросле дерево з широкою розлогою кроною. В умовах обмеженої площі стандартної присадибної ділянки це не дозволяє розмістити всі бажані сорти. А вибір їх дуже великий: є сорти ранні та пізні, червоні та жовті за кольором плодів. Серед цього розмаїття потрібно обрати лише 1-2 саджанця черешні. Це саме по собі непросто. А ще неправильний вибір сорту черешні може не тільки не дати бажаного результату, а й призвести до загибелі дерева.
Вибір сорту черешні за терміном дозрівання
Сорти черешні можуть зріти у різні терміни. Особлива цінність ранніх сортів у тому, що дозрівати вони починають вже наприкінці травня. Тобто черешня першою із фруктів потрапляє до нас на стіл. І цю якість важко переоцінити. Тому ранній сорт черешні особливо бажаний на ділянці.
Слід врахувати, що ранні сорти дещо поступаються пізнішим за смаковими якостями, вмістом сухої речовини в плодах. Середньостиглі та пізньостиглі сорти більш транспортабельні та придатні до переробки. При можливості розміщення двох і більше дерев черешні на ділянці краще придбати один саджанець раннього терміну дозрівання і 1-2 саджанці середньої та/або пізньої групи стиглості.
Районованість сорту
У відповідній статті було наведено короткий перелік деяких районованих в Україні сортів черешні. В основному це старі випробувані сорти, які без особливого ризику можуть вирощуватись у всіх ґрунтово-кліматичних зонах нашої країни. Однак селекція не стоїть на місці. У продажу представлена велика кількість сортів, які поки що проходять сортовипробування. Хоча зимостійкість та деякі інші характеристики цих новачків вивчені недостатньо, їхнє вирощування в приватних садах становить великий інтерес. Як правило, нові перспективні сорти мають низку переваг перед старими – більшою врожайністю, стійкістю до хвороб, скоростиглістю.
Але в північних та східних областях країни, де взимку можливі сильні морози, перевагу слід віддавати районованим сортам з підтвердженою зимостійкістю.
Інші критерії вибору сорту черешні
Стійкість до хвороб. Зрозуміло, перевагу слід віддавати сортам, стійким до найпоширеніших захворювань черешні: кокомікозу, клястероспоріозу, моніліального опіку. Крім того, посадковий матеріал краще купувати в серйозних організаціях, які стежать за його якістю та відсутністю у ньому небезпечних карантинних та вірусних інфекцій.
Взаємне запилення . Урожайність черешні вища при вирощуванні кількох сортів. Тому краще не обмежуватися вирощуванням кількох дерев лише одного сорту. Найкращі запилювачі – сорти черешні Валерій Чкалов, Присадибна, Великоплідна.
Колір плодів. Жовті з рум’янцем плоди черешні дуже декоративні. Але у червоних плодах більший вміст мікроелементів, наприклад, кобальту. Цей елемент бере участь у процесах кровотворення.
Черешня досить вимоглива до ґрунту і погано реагує на її важкий механічний склад, перезволоження, високий вміст кальцію. Близький рівень залягання ґрунтових вод взагалі призводить до ранньої загибелі дерев черешні. Але це не є підставою зовсім відмовлятися від її вирощування. Правильний вибір підщепи допоможе досягти хорошого результату навіть на непридатних для черешні ділянках. Ця тема важлива і досить велика. Тому різним видам сучасних підщеп для черешні буде присвячено окрему статтю.