Загартовування розсади. Як та навіщо проводити?

Загартовування розсади – це дуже важливий прийом її вирощування. Пересаджування розсади, що не адаптована до умов зовнішнього середовища, одразу у відкритий ґрунт може призвести до її пошкодження.  Найчастіше рослини отримують сонячний опік.  Різкі коливання температур призводять до затримки розвитку рослин і істотного зниження їх врожайності.

Для гарного приживлювання розсади, не менше ніж за два тижні до висадки, її починають загартовувати. Для цього ящики з рослинами виносять на вулицю або незасклений балкон.  Це дозволяє адаптувати розсаду до низьких температур, їх добових коливань, прямих сонячних променів та ультрафіолету.

Загартовування розсади
Загартовування розсади

До умов відкритого ґрунту розсаду привчають поступово і обережно. Для теплолюбних культур робити це можна при досягненні вуличної денної температури + 15°С.   Спочатку розсаду виносять на кілька годин, потім – на світловий день.  При нічних температурах вище + 8 … + 10°С – рослини можна залишати на вулиці цілодобово.  При загартуванні розсади важливо створити захист рослин від вітру і опадів.

Іноді обставини складаються так, що адаптувати рослини до відкритого ґрунту не вдається. В такому випадку теж не варто не висаджувати розсаду на город одразу. Краще розмістити ящики з рослинами в напівтіні на кілька днів. Також для зменшення стресу  висаджені рослини на тиждень-два вкривають агроволокном. Під укриттям створюється сприятливий мікроклімат: підвищена вологість повітря, зменшення яскравості і жорсткості сонячного випромінення. Таким чином загартовування розсади відбувається прямо в полі. Надалі укриття можна зняти.

У разі, якщо загартовування розсади не проводилось, а можливості укрити щойно висаджені рослини нема – варто проводити висадку розсади у помірно теплу, похмуру та безвітряну погоду. Бажано, щоб такі умови були на протязі декількох найближчих днів.