Озимі і ярі сорти часнику, їх відмінності

За вимогами до умов вирощування розрізняють озимі і ярі сорти часнику. Як правило, озимі сорти висаджують восени, під зиму.  Відповідно, ярі саджають навесні. Але цей поділ в певній мірі умовний. Озимі сорти можна висаджувати і весною. Так само як і ярі – під зиму. Однак слід пам’ятати, що при неспецифічних термінах висадки результат вирощування буде не зовсім задовільним. Знизиться урожайність озимих і лежкість ярих сортів.

Пояснюється це тим, що озимим сортам для повноцінного розвитку необхідна яровизація – тривалий вплив низьких температур. Що і відбувається природним шляхом на протязі зимового періоду безпосередньо на грядці. Рано навесні зубки відростають і повноцінно, без затримок, розвиваються. До того ж озимий часник не найкращим чином підходить до тривалого зберігання. Посадковий матеріал таких сортів краще висаджувати восени. В такому випадку він добре вкоріниться і переживе зиму. І навпаки, зберігання озимого часнику у сховищах призводить до значних втрат посадкового матеріалу через хвороби і втрату вологи зубками. А з неякісного насіння годі й чекати гарного врожаю.

Озимі і ярі сорти часнику.
Озимий стрілкуючий часник.  Добре видно псевдостебло – здерев’янілі залишки квітконоса. 

Ярі сорти часнику можуть розвиватися і без яровизації. Однак при осінній висадці, отримані цибулини перезріють, стануть рихлими, розсипчастими. Відповідно, вони будуть погано зберігатися. А ще в морозні малосніжні періоди, зубки ярих сортів можуть підмерзати.

Розрізняють стрілкуючі та нестрілкуючі форми часнику.  Перші формують квітконоси (стрілки). Вони розмножуються як зубками, так і повітряними цибулинами. Нестрілкуючі сорти квітконосів не утворюють і розмножуються тільки зубками.

Ярий нестрілкуючий часник
Ярий нестрілкуючий часник. Залишків стрілки немає

Стрілкуючими можуть бути і озимі, і ярі сорти часнику. Нестрілкуючими ж – тільки ярі.  Озимі сорти мають більшу врожайність, але гірше зберігаються. Тому їх споживають переважно в літньо-осінній період. Ярі сорти формують щільні, добре вкриті чисельними оболонками цибулини. Вони зберігаються довго, аж до наступного врожаю.