Вибір ділянки під томат

Незважаючи на те, що томат – вибаглива та примхлива культура, кожен городник обов’язково виділить грядку для його вирощування. Ретельний вибір ділянки під томат створює хороші передумови для успішного вирощування цієї культури.

Якщо ділянка має рельєф, краще вибирати південний або південно-західний схил. Не зайвим буде захист від холодних північних та східних вітрів: це може бути будівля, паркан, сад, ягідник, кілька рядів високорослих рослин, наприклад, кукурудзи.

Обрана ділянка повинна добре освітлюватись сонцем протягом усього дня. Навіть часткове затінення знижує врожайність і затягує дозрівання. Плоди томату в тіні дрібнішають, знижують смакові та харчові характеристики.

Краще томат росте на багатих органікою чорноземах. Але непогані врожаї можна збирати на інших типах ґрунтів, суглинистих і супіщаних за структурою, проникних для повітря та вологи. Реакція ґрунтового розчину може коливатись в широкому діапазоні: від слабокислої до слаболужної. Глинисті ґрунти перемішують з піском, торфом або тирсою. Кислі ґрунти вапнують . Бідні піщані ґрунти збагачують органікою – гноєм, перегноєм, компостом, сапропелем (мулом).

Площа ділянки вибирається з наступного розрахунку: для вирощування 10 кущів детермінантних (низькорослих) сортів необхідно 2,5 – 3,0 м2. Для 10 високорослих потрібно 3,5 – 4,0 м2. Навіть за середньої врожайності, ділянка площею 15-20 метрів здатна повністю забезпечити плодами сім’ю з 4-5 осіб.

Вибір ділянки під томат
Ретельний вибір ділянки під томат створює хороші передумови для успішного вирощування цієї культури

У сівозміні томат не розміщують після картоплі, перцю, баклажана. Ці родичі томата  мають спільних шкідників та збудників хвороб. Вирощування томату після картоплі призводить до того, що колорадські жуки, що виходять із зимової сплячки, можуть серйозно пошкоджувати молоді рослини томату. Часто ці ненажерливі комахи знищують рослини повністю. Безперервне вирощування пасльонових на одній і тій ділянці призводить до поширення небезпечних хвороб. Зокрема – фітофторозу.

Найкращими ж попередниками томату є капуста, огірок, кабачок, цибуля. Особливо добре, якщо під попередник вносили органічні добрива. Це може бути як свіжий гній, так і перегній, пташиний послід, торф. У теплицях намагаються чергувати томати та огірки, періодично, раз на два-три роки, змінюючи верхній шар ґрунту.

Грамотний вибір ділянки під томат – хоч і початковий, але важливий етап у вирощуванні цієї культури