Вирощування редиски. Догляд та збирання врожаю

Вирощування редиски не складне і під силу кожному. Якщо не забувати про особливості культури, то на гарний врожай можна розраховувати навіть при мінімумі зусиль.

Вирощування редиски на грядці.

Сходи редиски з’являються досить швидко – на 5-7 день після посіву.  При низьких температурах процес проростання насіння дещо затягується.  Для отримання більш дружних сходів засіяну ділянку вкривають плівкою. Її можна натягувати на дуги з проволоки, або укладати безпосередньо на землю. Такий метод запобігає пересиханню верхнього шару ґрунту, сприяє його прогріванню. Якщо плівку розстелили безпосередньо на ґрунт – її знімають одразу при появі сходів.

Вирощування редиски
Сходи редиски з’являються швидко

При появі двох справжніх листків редиску проривають на відстань 7-10 см в ряду. Надто густі посіви витягуються без формування коренеплоду.  Вирвані рослини можна пересадити. В похмуру погоду за умови поливу вони повинні прижитися.

Важливо не допускати значних коливань вологості ґрунту.  Чергування посухи і перезволоження призводять до розтріскування і загнивання коренеплодів.  Протягом вегетації редис при необхідності 1-3 рази поливають, використовуючи 10-15 л води на 1 м².  Після поливу або дощу міжряддя розпушують. 

Якщо під час підготовки грядки вносили добрива, то на протязі короткого вегетаційного періоду редиска зазвичай не потребує додаткового удобрення. В протилежному випадку, посіви бажано підживити. У відрі води розчиняють 20 г (столова ложка) нітроамофоски, чи іншого комплексного добрива. На 1 погонний метр рядка використовують 1 л розчину.  Найкращий час для підживлення – фаза 3-4 справжніх листків.

Регулярно проводять прополки – бур’яни здатні пригнічувати редис, особливо на ранніх стадіях його росту.

Вирощування редиски передбачає також проведення заходів з профілактики хвороб і боротьби з шкідниками. Детальніше про це в окремій статті.

Збирання та зберігання редиски

Збирають редиску при досягненні коренеплодами двох і більше сантиметрів в діаметрі.  Рослини виривають разом з листям.  Сильно забруднені коренеплоди миють і підсушують.  Для нетривалого зберігання або негайної реалізації продукції листя не обрізають, а рослини зв’язують у пучки. Це покращує товарний вигляд редиски.

Збирання врожаю редиски
Пучки редиски мають гарний товарний вигляд

Для зберігання в холодильнику листя зрізають, залишаючи черешки 2 см завдовжки.  Коріння при цьому не відщипують.  Коренеплоди укладають в поліетиленовий пакет.  У такому вигляді редис відносно добре зберігається в холодильнику до двох тижнів.

Коренеплоди редису осіннього посіву можна зберігати пересипаними вологим піском в ящиках в підвалі.  Термін зберігання в такому випадку може досягати двох місяців.