Догляд за білоголовою капустою

Догляд за білоголовою капустою різних термінів дозрівання має свої особливості. Вони будуть розглянуті у відповідних статтях найближчим часом. Тут йтиметься про загальні принципи вирощування капусти.

Після висадки розсади або висіву насіння, ґрунт на ділянці підтримують у чистому від бур’янів стані. Ранні сорти прополюють 2-3 рази за сезон, пізні – 4-5. Після дощу або поливу, землю розпушують за допомогою сап, грабель, культиваторів. Це допомагає зберегти вологу в кореневмісному шарі ґрунту. У міру росту, капусту злегка підгортають вологою землею. Це сприяє утворенню додаткових коренів, а також допомагає рослинам не падати під поривами вітру.

Догляд за білоголовою капустою - https://agroschool.com.ua
Догляд за білоголовою капустою полягає в прополках, поливах та підживленнях

У всіх регіонах нашої країни капуста добре реагує на поливи. Окрім задоволення високої потреби цієї культури у волозі та ефективного використання внесених добрив, поливи знижують негативний вплив високих літніх температур. Поливають капусту часто, раз на 7-10 днів. До початку формування головки поливна норма становить 20-30 л води на 1м2 потім – 30-40 л/м2. У період дозрівання головок капусти поливи проводять тільки за тривалої посушливої ​​погоди. Поливають капусту різними способами: з лійки, відра, шлангу, по борознах у міжряддях, дощуванням, краплинним зрошенням. При цьому намагаються стежити, щоб вода не розмивала ґрунт, оголюючи коріння, і не застоювалася. Допускається використання холодної води. Але для зниження ризику захворювання рослин, краще використовувати воду, що попередньо відстоялася в бочках та інших ємностях надворі.

Під час вегетації хороші результати дають позакореневі підживлення макро- та мікроелементами. Для приготування робочого розчину використовують готові, спеціально підібрані для капусти, швидкорозчинні суміші. Листки капусти вкриті восковим нальотом, що відштовхує воду. Тому в розчин також додають спеціальні речовини – прилипачі.

Крім перерахованих прийомів, догляд за білоголовою капустою передбачає захист культури від комплексу шкідників та хвороб. Ця тема вимагає детального розгляду і буде винесена в окремі статті.