Пасинкування та формування кущів томата

Формування кущів томата є одним із важливих заходів при вирощуванні цієї культури. Воно полягає, переважно, у видаленні бічних відгалужень від центрального стебла. Бічні пагони називаються пасинками. Відповідно, їх видалення носить назву пасинкування томата. Ця операція є обов’язковою для високорослих (індетермінантних) сортів. При вирощуванні низькорослих томатів пасинкування, зазвичай, не проводиться. Однак при підв’язці цих сортів до шпалери, догляд за ними буде зручніше, якщо частину пасинків видалити. При цьому рослини формують у 2-4 стебла.

Протягом вегетації помідор утворює у пазухах листя звані пасинки – бічні пагони другого порядку. В свою чергу, пагони другого порядку теж гілкуються. У індетермінантних сортів, з необмеженим зростанням пагонів, це призводить до надмірного розростання та загущення рослин. Такі кущі слабо зав’язують плоди. Останні – дрібнішають, їхнє дозрівання затягується. Самі рослини погано провітрюються, через що схильні до зараження хворобами.

Пасинкування томата
Пасинкування томата

Пасинкування проводять неодноразово протягом усього періоду вегетації. При формуванні томата в одне стебло видаляють абсолютно всі бічні пагони. Але частіше один-два пасинка залишають, формуючи рослини томата в два-три стебла. Як правило, залишають пасинки, розташовані між першою та другою кистями.

Дрібні пасинки відщипують пальцями, більші – відрізають ножицями. При цьому залишать пеньок довжиною 2-3 см. Для видалення перерослих, часто здерев’янілих пагонів, може знадобитися секатор. З процедурою не затягують, бо бічні пагони відбирають частину поживних речовин. Крім того, обрізка великих пасинків може травмувати рослину.

При роботі з кущами томата на руки потрапляє сік цих рослин. Після його висихання, руки дуже важко відмити. Тому працювати краще у рукавичках. А відмивати руки краще засобами, що містять абразив. Наприклад, пасти, призначені для працівників автосервісу.

Приблизно на початку серпня (а в теплицях – в кінці місяця) прищипують верхівки пагонів і видаляють всі квітучі кисті. Плоди, що зав’язалися після цього строку, все одно не встигнуть дозріти. Видалення точки росту і зайвих квітів дозволить нормально розвинутись і дозріти зав’язі, що вже утворилася. Крім цього, в процесі формування рослин, бажано видаляти сильно пожовклі та засохлі листки. Вони вже не беруть значної участі у формуванні плодів. А їх видалення сприятиме кращій вентиляції насаджень.

Формування високорослих кущів томата
Високорослі томати формують в 1-3 стебла. Пожовклі та засохлі нижні листки видаляють

Формування високорослих сортів томата потребує додаткових зусиль. Однак це сприяє раціональнішому використанню площі ділянки, збільшує врожай, підвищує його якість, сприяє зниженню захворюваності рослин.

Детермінантні сорти, як правило, не пасинкують і не прищипують точку росту. Їх агротехніка в цілому менш трудомістка. При дефіциті часу, а також на великих площах вирощування низькорослих сортів є більш доцільним.