Вирощування огірка у відкритому ґрунті

Вирощування огірка у відкритому ґрунті ­– хоч і простий, проте ризикований метод отримання врожаю цієї культури. Рослини часто потрапляють під заморозки, страждають від посухи, палючих сонячних променів, хвороб. Крім того, вегетація огірка у відкритому ґрунті триває недовго. Період активного плодоношення становить лише 1 – 1,5 місяці. Але при якісній агротехніці, вплив негативних факторів можна звести до мінімуму. Про це піде мова в цій статті.

Вирощування огірка у відкритому ґрунті
Вирощування огірка у відкритому ґрунті

Підготовка ділянки для вирощування огірка у відкритому ґрунті

Грядку під огірок готують ще з осені. Під перекопку вносять повну норму органічних та 50% річної норми фосфорно-калійних мінеральних добрив. Огірок висівають відносно пізно, тому навесні ґрунт кілька разів розпушують, знищуючи проростки бур’янів. Одночасно з розпушуваннями, ґрунт збагачують поживними речовинами. Для цього по ділянці розподіляють 50% річної норми азотних та 25% фосфорно-калійних добрив. Добрива, що залишилися, використовують у період вегетації як підживлення. Огірок дуже добре на них реагує.

Під огірок використовують переважно органічні добрива: 3-4 кг гною або 2-3 кг пташиного посліду на 1 м² . Їх можна замінити мінеральними, використовуючи на 10 м² по 60 г NPK під ранні сорти та по 90 г – під середні та пізні сорти, а також при проведенні поливів. При спільному використанні органічних та мінеральних добрив дозу останніх зменшують до 50% від рекомендованої. Не слід вносити добрива, що містять хлор (калійну сіль, хлорид калію). Для підживлення використовують мінеральні добрива, добре розчинні у воді. Також хороший результат при підживленні дають розчини та настої органіки: гною, пташиного посліду, подрібненої зеленої маси бур’янів.

Під огірок використовують переважно органічні добрива
Під огірок використовують переважно органічні добрива

Терміни та способи посіву огірка

Висів ранніх сортів огірка проводять в останній тиждень квітня – першу декаду травня. Вибір дати залежить від погодних умов. При цьому важливо, щоб температура ґрунту на глибині 7-10 см була мінімум 15°С. За більш низьких температур сходи можуть частково або повністю загинути. Середні та пізні сорти сіють на 1-2 тижні пізніше. Крім цього, ранні сорти можна висівати і влітку, аж до середини липня (наприклад, після збирання озимого часнику, ранньої капусти) – це подовжить період надходження свіжих плодів до столу.

Схема висіву – широкорядна, з відстанню між рядками:

  • короткоплетисті (кущові) сорти – 70-90 см
  • довгоплетисті – 140 см

В рядку насіння висівають на відстані 10 см один від одного. Після появи сходів їх проривають, формуючи остаточну густоту стояння рослин у ряді через 20 см. На такій самій відстані висаджують розсаду огірка (при розсадному способі вирощування).

Крім широкорядного, городники часто практикують квадратно-гніздовий спосіб висіву: гнізда (лунки) розташовують за схемою 70х70 або 100х50 см. У кожну лунку висівають по 5-7 насінин або висаджують 2-3 кущі розсади.

Глибина висіву залежить від температури ґрунту та його вологості. На прогрітому або пересушеному ґрунті насіння висівають глибше (5-6 см), на вологому та холодному – не так глибоко (3-4 см). Іноді, за нестабільної погоди, яка часто спостерігається навесні, городники практикують висів насіння на різну глибину; зайві рослини потім проривають.

Вирощування огірка у відкритому ґрунті

З метою захисту рослин від заморозків, їх вкривають плівкою чи агроволокном. Останнє – краще, тому що агроволокно є дуже легким матеріалом. До того ж не вимагає установки спеціальних дуг та підпор. Ним можна просто накрити посіви та закріпити краї.

До речі, агроволокно можна залишити на грядці на весь сезон. Цей матеріал чудово пропускає повітря, вологу, створюючи при цьому сприятливий мікроклімат, захищає рослини від палючого сонця, шкідників та хвороб. Для кращого запилення грядки краще вранці трохи відкривати.

Вирощування огірка у відкритому ґрунті передбачає регулярне проведення наступних заходів: поливів, розпушуваннь, підживленнь та боротьби зі шкідниками та хворобами.

 Вирощування огірка у відкритому ґрунті передбачає регулярне проведення: поливів, розпушуваннь та підживленнь
Вирощування огірка у відкритому ґрунті передбачає регулярне проведення: поливів, розпушуваннь та підживленнь

Поливи проводять часто, але невеликими нормами: на 1 м² використовують 10-20 л води – двічі на тиждень. Або 30-40 л води раз на тиждень. При цьому важливо, щоб поливна вода була достатньо прогріта на сонці і мала температуру не нижче +18°С.

Після поливу або дощу землю розпушують. Це необхідно для того, щоб «закрити» вологу в верхньому шарі ґрунту, знизити кількість бур’янів, створити інтенсивний газообмін між ґрунтовим повітрям і атмосферою. Розпушування та прополювання проводять до вилягання пагонів огірка. Надалі, щоб не пошкодити рослини, обмежуються ручним видаленням бур’янів.

Раз на два тижні огірки підживлюють. Для цього на 10 м² посівів використовують розчин мінеральних добрив (по 20 г аміачної селітри та сульфату калію та 30-40 г суперфосфату на 10 л води). Замість мінеральних добрив, можна приготувати триденний настій органічних (1 кг гною або 0,5 л сухого пташиного посліду на відро води). Підживлення проводять під час поливу або дощу – ефективність кореневих підживлень вища у вологому ґрунті.

Хороші результати дають позакореневі підживлення – обприскування рослин розчином добрив. Для приготування 5 л розчину беруть 10 г аміачної селітри або сечовини, 20 г суперфосфату або 10 г амофосу, 10 г сульфату калію або калійної селітри. Добрива ретельно перемішують, отриманий розчин обов’язково проціджують та заливають у садовий обприскувач. Вказаного обсягу достатньо для підживлення однієї сотки посівів огірка.

Дуже зручно використовувати спеціальні готові сухі суміші або концентровані розчини добрив – вони містять оптимальне поєднання поживних речовин, чудово розчиняються у воді, збагачені важливими для рослин мікроелементами, мають докладну інструкцію.

Позакореневі підживлення, для економії часу та сил, має сенс поєднати з обприскуванням посівів проти шкідників та хвороб.

Збирання врожаю огірка

Урожай збирають раз на 4-5 днів, не допускаючи переростання плодів. Найкращим часом доби для збору врожаю є ранкові години, коли рослини насичені вологою. Плоди знімають акуратно, за них не тягнуть, а відламують. Для цього натискають великим або вказівним пальцем на плодоніжку у місці кріплення плода. Пагони огірка не переміщують і не перевертають. Перерослі плоди, пропущені під час попередніх збирань, обов’язково видаляють. Роблять це з метою запобігання виснаженню рослини і забезпечення інтенсивності утворення нових зав’язей.

Урожай збирають раз на 4-5 днів
Урожай збирають раз на 4-5 днів, не допускаючи переростання плодів

Вирощування огірка у відкритому ґрунті дозволяє отримати врожай від 1,5 до 3 кг/м². Використання поливу, регулярного підживлення рослин, боротьба з хворобами збільшує його в 2 рази. Але навіть це не розкриває всіх можливостей культури.